Oplossingen 

schimmelwoning

Als nieuweling bij BuZz gaat er een wereld voor me open. Vol bewondering zie ik hoe creatief buurtbewoners zijn in het vinden van oplossingen voor problemen in hun leven.  

Voor de Geldparade was ik met een collega op huisbezoek bij Leo. Leo woont in een huis van de woningbouw, waarvan al lange tijd wordt gezegd dat het gesloopt gaat worden. ‘Toen ik hier tien jaar geleden kwam wonen, zeiden ze: over twee jaar.’ 

Toen Leo de woningbouw belde om zijn raam te laten repareren werd hem verteld dat de onderdelen niet meer beschikbaar waren. Dat het raam niet open kon, daar was dus niets aan te doen. Maar Leo was slim, bij de sloop van andere huizen in de wijk zag hij dezelfde onderdelen bij het grofvuil liggen en nam deze mee. Zo kon hij de problemen zelf verhelpen.  

Ook had Leo veel last van tocht in zijn huis, met name onder de vensterbank in de woonkamer. ‘Als ik er een aansteker bij hield waaide die uit.’ Hij had nog wat oud laminaat liggen, wat hij tegen de muur onder de vensterbank bevestigde. ‘Dat scheelt al een stuk’, volgens Leo.  

De schimmel in de badkamer behandelt Leo zelf, op advies van de woningbouw. Daarbij doet hij wel een mondkapje op, anders krijgt hij last van zijn longen. Hij zegt dat de schimmel al minder aan het worden is. 

Toch hoopt Leo dat de sloop een beetje opschiet en dat hij snel een andere woning toegewezen krijgt. ‘Ze zeggen dat er een Romeinse weg onder deze flat ligt, waardoor het moeilijk is. Dan denk ik: die lag er bij de bouw, in de jaren 50, toch ook al?’ 

Leo wil graag een frisse start in een woning met wat minder mankementen, ook omdat hij inmiddels samenwoont met zijn vriendin. Ik gun het hem van harte en denk dat ik veel kan leren van de oplossingsgerichte aanpak van Leo. Misschien de woningbouw ook wel. 

Ga naar de inhoud