Door de vaste gezichten van de vrijwilligers en medewerkers van BuZz is de drempel laag om verhalen te delen en vragen te stellen. Vertrouwen en een veilig gevoel zijn in de BOP belangrijke voorwaarden om het gesprek aan te gaan.
Na de eerste aanbeldagen in februari en maart 2024 en de daaruit voortkomende interviews met inwoners uit Leiden Zuidwest, bleek dat er behoefte was aan ontmoeting, voedselhulp, huisvesting en kwalitatief goede informatie over geldzaken (zie ook resultaten 2024).
Dit bracht het projectteam op het idee om een aantal Soepshows te organiseren in de BOP. Buurtbewoners ontmoeten elkaar en gaan met elkaar in gesprek over wat zij nodig hebben om hun geldzorgen te verminderen. Samenwerkingspartners en inwoners met ervaringskennis worden geïnterviewd door een ervaren gespreksleider, die de bezoekers in de gelegenheid stelt vragen te stellen en te reageren. Door de Soepshows ervaren bezoekers dat zij niet de enigen zijn die kampen met vragen en zorgen over geld; dat maakt het makkelijker om hulp te vragen.
Voor bezoekers met ervaringskennis geeft het bijdragen aan deze Soepshows een gevoel van ertoe doen. “Als ik door mijn verhaal ervoor kan zorgen dat één persoon niet hoeft mee te maken wat ik heb meegemaakt, dan is het voor mij geslaagd.” Na afloop eten we met elkaar een gratis soepje en een broodje.
De projectteammedewerkers van BuZz zorgen ervoor dat er bij vragen snel gekeken wordt naar welke vorm van ondersteuning nodig en mogelijk is.
De Soepshows zijn in Geldparade 2 een vast onderdeel van het project geworden. Dit geldt ook voor de excursies zoals bijvoorbeeld naar de voedselbank.
Tijdens de Geldparade draait het om delen van kennis en informatie. Dat bleek wel tijdens de laatste Moneytalks-bijeenkomst, waar het thema ‘overzicht houden over je geld’ centraal stond. Geen grote sprekers of ingewikkelde tabellen, maar de bewoners zélf die hun tips en ervaringen komen delen.
Sandra, die het concept van de Moneytalks heeft ontwikkeld, zag het meteen: mensen vinden het fijn om iets te komen brengen. “Ze willen hun verhaal kwijt, en hopen dat een ander daar iets aan heeft.” Zo ontstonden er mooie gesprekken over hoe je overzicht houdt over je financiën, bijvoorbeeld met lijstjes, door op vaste dagen je administratie te doen of gebruik te maken van een huishoudboekje.
Wat de Moneytalks extra bijzonder maakt is dat veel deelnemers tegelijkertijd aan de slag gaan met de Nederlandse taal. “Soms wordt iets uitgelegd in het Arabisch, of helpt iemand anders met vertalen,” vertelt Sandra. “Zo leren mensen niet alleen iets over geld en oefenen ze de Nederlandse taal. Twee vliegen in één klap.”
Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, werd de uitnodiging voor de Moneytalks eenvoudig gehouden. Een leuke afbeelding met een foto van Sonja en Ola die de Moneytalks leiden. Sandra schreef er een kort, begrijpelijke tekst bij en verspreidde het via WhatsApp-groepen. “Een afbeelding, met een klein beetje tekst, in eenvoudig Nederlands – dan komt het binnen.”
Moneytalks laat zien hoeveel kennis er al ín de buurt zit. En hoe fijn het is om die met elkaar te delen. Want samen weet je meer – en dat voelt goed.
Toegankelijkheid gereedschappen