Buurt­Ontmoetings­Plek

De Geldparade wordt door BuZz georganiseerd vanuit de BuurtOntmoetingsPlek (BOP) aan de Klooslaan in Leiden. Het is een herkenbare, vertrouwde plek voor buurtbewoners uit de wijk. Het is een plek om een bakje koffie te drinken, met andere mensen uit de buurt bij te kletsen en tips en ervaringen uit te wisselen. Het is een unieke plek, omdat het een kleine community is waar je anderen ontmoet, van elkaar kunt leren, maar ook waar je jezelf beter leert kennen. Waar ben ik goed in? Hoe kan ik dat inzetten?

Door de vaste gezichten van de vrijwilligers en medewerkers van BuZz is de drempel laag om verhalen te delen en vragen te stellen. Vertrouwen en een veilig gevoel zijn in de BOP belangrijke voorwaarden om het gesprek aan te gaan.

Na de eerste aanbeldagen in februari en maart 2024 en de daaruit voortkomende interviews met inwoners uit Leiden Zuidwest, bleek dat er behoefte was aan ontmoeting, voedselhulp, huisvesting en kwalitatief goede informatie over geldzaken (zie ook resultaten).

Dit bracht het projectteam op het idee om een aantal Soepshows te organiseren in de BOP. Buurtbewoners ontmoeten elkaar en gaan met elkaar in gesprek over wat zij nodig hebben om hun geldzorgen te verminderen. Samenwerkingspartners en inwoners met ervaringskennis worden geïnterviewd door een ervaren gespreksleider, die de bezoekers in de gelegenheid stelt vragen te stellen en te reageren. Door de Soepshows ervaren bezoekers dat zij niet de enigen zijn die kampen met vragen en zorgen over geld; dat maakt het makkelijker om hulp te vragen.

Voor bezoekers met ervaringskennis geeft het bijdragen aan deze Soepshows een gevoel van ertoe doen. “Als ik door mijn verhaal ervoor kan zorgen dat één persoon niet hoeft mee te maken wat ik heb meegemaakt, dan is het voor mij geslaagd.” Na afloop eten we met elkaar een gratis soepje en een broodje.

De projectteammedewerkers van BuZz zorgen ervoor dat er bij vragen snel gekeken wordt naar welke vorm van ondersteuning nodig en mogelijk is.

geldparade soepshow
Geldparade Soepshow
geldparade soepshow

Lees ook de verslagen van de soepshow-bijeenkomsten

Ga naar de inhoud