Contact houden met schuldeisers is heel belangrijk

‘Het begon toen mijn dochter 18 werd. Verschillende toeslagen vielen weg, er werd verwacht dat zij ook zou bijdragen aan de vaste lasten. Ze studeerde en liep veel stage, er was weinig tijd voor een bijbaantje. De uitgaven bleven hetzelfde en er kwam minder geld binnen. 15 jaar geleden belandde ik in de schuldsanering. Je komt in een cirkel terecht, je stelt betalingen uit, vult het ene gat met het andere.

Ik zocht hulp bij de Stadsbank, ze konden me niet helpen omdat ik ‘maar’ €3000 schuld had. Ik hield vol en gaf aan dat de schulden alleen maar zouden oplopen zonder hulp. Uiteindelijk is het gelukt, ik was zo blij dat ik er met iemand over kon praten. De mensen van de Voedselbank hebben me heel goed geholpen, het is wel gek om in de rij te staan voor eten. Ik had geen keus, het is me overkomen, ook al deed ik mijn best.’

Dit is een verhaal van een dappere deelnemer die afgelopen dinsdag zijn verhaal vertelde tijdens de Geldparade Soepshow. Er zijn meer verhalen: mensen die zich zorgen maken over geld, even niet weten hoe ze alles op een rijtje moeten zetten of bij wie ze aan kunnen kloppen.

In de Buurtontmoetingsplek (BOP) op de Willem Klooslaan in Leiden Zuidwest kwamen buurtbewoners bij elkaar om te praten over geld. Wat nou als je schulden hebt of bang bent om schulden te krijgen? Zorgen en vragen werden gedeeld en goed met geldtips werden uitgewisseld.

geldparade soepshow

Maya Haque van de Stadsbank en Thierry Kloos van Eerste Hulp bij Geldzorgen, waren ook aanwezig om vragen te beantwoorden.

‘Tegenwoordig maakt het niet meer uit hoe laag of hoog je schuld is, je kan altijd bij de Stadsbank terecht. We kijken wat we voor je kunnen beteken en maken een plan.’- Maya, Stadsbank

Soms is het spannend om zelf een afspraak te maken met de Stadsbank, Gemeente Leiden of Voedselbank Leiden. De mensen van #BuZz gaan in dat geval mee, zo is het makkelijker om een drempel over te stappen en het gesprek aan te gaan.

Tips van de buurtbewoners:

  • Als je de huur niet meer kan betalen, neem contact op met je verhuurder. Met elkaar kijk je wat je per maand kunt missen.
  • Zet je schaamte opzij en trek op tijd aan de bel. Hoe langer je wacht, hoe  lastiger het is om eruit te komen.

Thierry beaamt de tips: ‘Contact houden met je schuldeisers is heel belangrijk. Zo vind je eigenlijk altijd wel een oplossing met elkaar. Blijf er bovenop zitten en maak er snel werk van als je in de problemen zit.’

De volgende Geldparade Soepshow is op 28 mei van 11.00-12.00 uur: Ziek zijn is duur? Pauline Kespi van Zorg en Zekerheid schuift aan en Sonja Morgenland vertelt over de kosten die ziek zijn met zich meebrengt.

Heb je een vraag over de Geldparade? Neem contact op met Greet Meesters: g.meesters@buzzleiden.nl.

Ga naar de inhoud