Niemand kan alles alleen

Maarten Speeltuin

Maarten werkt als beheerder bij Speeltuin Westerkwartier, in Leiden Zuid-West. BuZz en de speeltuin werken vaak samen omdat de ruimtes in de speeltuin worden gebruikt voor verschillende activiteiten van BuZz.

Vrijwilliger bij de speeltuin

Op financieel gebied heeft Maarten het goed. Zijn vrouw werkt 36 uur per week en heeft een goed salaris. Zelf heeft Maarten een WAO-uitkering. Vroeger had hij een goede baan, maar helaas werd hij ziek. Hij heeft geprobeerd om opnieuw aan het werk te gaan, maar helaas is dat niet gelukt. Jammer is wel dat zijn uitkering hierdoor omlaag is gegaan. In de nieuwe baan werkte hij namelijk minder uren en daarop wordt nu zijn WAO-uitkering gebaseerd.

De vrouw van Maarten regelt alles op financieel gebied. Haar geheim is dat ze overal verschillende potjes voor heeft, bijvoorbeeld ook voor onvoorziene kosten. Zo houden ze aan het eind van de maand vaak iets over.

Maarten is al 14 jaar vrijwilliger bij de speeltuin. Hij vindt het leuk om met kinderen te werken en hij vindt het fijn dat hij veel vrijheid heeft. “Het is mijn toko, ik regel alles”, zegt Maarten. Er gebeurt van alles in de speeltuin. Er zijn 280 gezinnen lid en vooral in de vakanties is het druk.

Geldparade

De Geldparade vindt Maarten een goed initiatief. “Mensen durven er misschien zelf niet mee naar buiten te komen dat ze problemen hebben. Goed dat jullie aanbellen. Dan doen ze dat eerder.” Ook in de speeltuin ziet Maarten mensen die het moeilijk hebben. “Soms kunnen mensen de contributie niet betalen. Die is €18 per jaar.” Maarten vertelt dat sommige mensen sparen voor een bezoekje aan de speeltuin. “€1 per persoon is voor mensen soms veel geld. Terwijl het zo’n leuke plek is voor kinderen en hun ouders om elkaar te ontmoeten.”

Voor elkaar zorgen

Mensen vertellen volgens Maarten niet gauw over hun financiële situatie. Maar in de speeltuin proberen ze een beetje voor elkaar te zorgen. Als ouders het niet kunnen betalen krijgen de kinderen weleens een gratis snoepje. En veel ouders helpen weleens mee, als vrijwilliger of als er iets moet worden opgeruimd. “Als we zien dat mensen iets nodig hebben verwijzen we ze ook wel eens naar BuZz”, zegt Maarten. Want niemand kan alles alleen.

Speeltuin Westerkwartier
Ten Katestraat 10-A, 2321 AW Leiden
www.speeltuinwesterkwartier.nl

Ga naar de inhoud