De Geldparade is een laagdrempelig initiatief, bedacht door Stichting BuZz, en wordt ondersteund door verschillende organisaties uit Leiden. Samen willen we gelijke kansen bevorderen en financiële basisvaardigheden van de inwoners van Leiden versterken. Het is een praktische tour langs de voordeur om op een luchtige manier in contact te komen met de mensen uit de wijk.
Het werkt simpel. We gaan de wijk in, bellen aan met een boodschappenbon ter waarde van €25,00 en we vragen bewoners naar hun financiële situatie. Kunnen ze de boodschappen nog betalen en hebben ze geld voor de huur of zorgverzekering? Op basis van de vragen en signalen organiseren we waar nodig een individueel vervolgtraject bij het aanvragen van toeslagen en regelingen. Geldparade 2 bouwt voort op Geldparade 1 – zie voor meer informatie onze verantwoording en breidt deze verder uit. Zo helpt het sociaal wijkteam bij het aanbellen en denkt actief mee over vervolgacties, waardoor de ondersteuning nog gerichter wordt. We hebben kortere lijnen met samenwerkingspartners om snellere doorverwijzingen mogelijk te maken. Ook organiseren we Soepshows en fysieke excursies naar instanties zoals de Voedselbank, zodat bewoners direct informatie krijgen en de drempel om hulp te zoeken lager wordt.
Partners uit de wijken zoals de woningbouw en andere sociale partijen staan klaar om actie te ondernemen wanneer dat nodig is. Om de impact van Geldparade 2 te meten en continu te verbeteren, leggen we resultaten en evaluaties structureel vast.
Het doel blijft om buurtbewoners te ontmoeten, hen bewust te maken van wat BuZz Leiden voor hen kan betekenen en om openhartige gesprekken te voeren over eventuele geldzorgen. Met deze uitgebreidere aanpak zorgen we ervoor dat nog meer bewoners de juiste ondersteuning krijgen en stappen kunnen zetten naar een financieel stabielere toekomst.
Tijdens de Geldparade draait het om delen van kennis en informatie. Dat bleek wel tijdens de laatste Moneytalks-bijeenkomst, waar het thema ‘overzicht houden over je geld’ centraal stond. Geen grote sprekers of ingewikkelde tabellen, maar de bewoners zélf die hun tips en ervaringen komen delen.
Sandra, die het concept van de Moneytalks heeft ontwikkeld, zag het meteen: mensen vinden het fijn om iets te komen brengen. “Ze willen hun verhaal kwijt, en hopen dat een ander daar iets aan heeft.” Zo ontstonden er mooie gesprekken over hoe je overzicht houdt over je financiën, bijvoorbeeld met lijstjes, door op vaste dagen je administratie te doen of gebruik te maken van een huishoudboekje.
Wat de Moneytalks extra bijzonder maakt is dat veel deelnemers tegelijkertijd aan de slag gaan met de Nederlandse taal. “Soms wordt iets uitgelegd in het Arabisch, of helpt iemand anders met vertalen,” vertelt Sandra. “Zo leren mensen niet alleen iets over geld en oefenen ze de Nederlandse taal. Twee vliegen in één klap.”
Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, werd de uitnodiging voor de Moneytalks eenvoudig gehouden. Een leuke afbeelding met een foto van Sonja en Ola die de Moneytalks leiden. Sandra schreef er een kort, begrijpelijke tekst bij en verspreidde het via WhatsApp-groepen. “Een afbeelding, met een klein beetje tekst, in eenvoudig Nederlands – dan komt het binnen.”
Moneytalks laat zien hoeveel kennis er al ín de buurt zit. En hoe fijn het is om die met elkaar te delen. Want samen weet je meer – en dat voelt goed.
Toegankelijkheid gereedschappen