Excursie naar de Voedselbank: ‘Deze hulp is er niet voor niets!’  

Excursie Voedselbank

De aftrap van Geldparade dit jaar was een Soepshow. De centrale vraag tijdens deze show was vraag was ‘Help, ik kan mijn boodschappen niet meer betalen. Wat nu?’ Willem en Lies, van de Voedselbank, waren te gast en konden zo alle vragen van buurtbewoners beantwoorden.

Excursie naar de Voedselbank

Het bleek dat sommige mensen nog nooit bij de Voedselbank waren geweest. Dan kan het best spannend zijn om voor het eerst alleen te gaan. Dus nodigden Lies en Willem ons uit om een keer langs te komen met een groep buurtbewoners. Het werd dus een gezellige en informatieve excursie!

Ervaringsdeskundige Martha

Gereden door 3 busjes van Taxi Wielkens gingen we met 20 buurtbewoners naar de hoofdvestiging van de Voedselbank aan de Willem Barentzstraat in Leiden. We werden warm onthaald door een ploeg vrijwilligers van de Voedselbank, waaronder natuurlijk Willem en Lies. Ook was ervaringsdeskundige Martha er, die vanuit haar eigen ervaringen kon vertellen hoe het werkt bij de Voedselbank. Martha drukte buurtbewoners op het hart zich niet te schamen als ze hulp nodig hebben. Deze hulp is er niet voor niets!’

Rondleiding

Na te hebben kennis gemaakt werden we door deze vrijwilligers in kleine groepjes rondgeleid door de Voedselbank. Het is eigenlijk eerder een overdekte markt dan een bank. Er zijn verschillende afdelingen, met o.a. groenten, verzorgingsproducten, vlees en houdbare producten. Je kunt kiezen wat je wil meenemen, dus producten die je niet gebruikt, hoeven niet mee. En er is keuze te over, zo zijn er bijvoorbeeld ook halal producten. De vrijwilligers beantwoorden al onze vragen. Zo zijn we bijvoorbeeld te weten gekomen dat de Voedselbank helemaal draait op vrijwilligers. En dat ze spullen krijgen van winkels, maar soms ook zelf spullen inkopen, zoals zuivel en eieren. Ook is er controle op de producten, de medewerkers checken dus de houdbaarheidsdata voordat de spullen de winkel in gaan.

Tas met boodschappen

Aan het eind van de tour kreeg iedereen een tas met boodschappen van de Voedselbank om mee naar huis te nemen. Taxi Wielkens bracht ons weer veilig thuis. Het was een indrukwekkende middag waarin we weer veel nieuwe dingen te weten zijn gekomen.

Ook naar de Voedselbank?

Zou je gebruik willen maken van de Voedselbank? Bij BuZz kunnen wij samen met jou een rekensom maken om te kijken of dit kan. Wil je dit? Bel of app Sandra, Nynke of Marlies! (tel: 06-25408839)

Wat brengt de Geldparade de partners in de wijk?

Sociaal Wijkteam Leiden

Ons Doel

De Sleutels

Portaal

Wat levert de Geldparade de mensen in de wijk op?

Werkwijze moneytalks

Moneytalks: geldtips uit de wijk

Tijdens de Geldparade draait het om delen van kennis en informatie. Dat bleek wel tijdens de laatste Moneytalks-bijeenkomst, waar het thema ‘overzicht houden over je geld’ centraal stond. Geen grote sprekers of ingewikkelde tabellen, maar de bewoners zélf die hun tips en ervaringen komen delen.

Iets brengen in plaats van halen

Sandra, die het concept van de Moneytalks heeft ontwikkeld, zag het meteen: mensen vinden het fijn om iets te komen brengen. “Ze willen hun verhaal kwijt, en hopen dat een ander daar iets aan heeft.” Zo ontstonden er mooie gesprekken over hoe je overzicht houdt over je financiën, bijvoorbeeld met lijstjes, door op vaste dagen je administratie te doen of gebruik te maken van een huishoudboekje.

Tegelijk oefenen met taal

Wat de Moneytalks extra bijzonder maakt is dat veel deelnemers tegelijkertijd aan de slag gaan met de Nederlandse taal. “Soms wordt iets uitgelegd in het Arabisch, of helpt iemand anders met vertalen,” vertelt Sandra. “Zo leren mensen niet alleen iets over geld en oefenen ze de Nederlandse taal. Twee vliegen in één klap.”

Laagdrempelig uitnodigen

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, werd de uitnodiging voor de Moneytalks eenvoudig gehouden. Een leuke afbeelding met een foto van Sonja en Ola die de Moneytalks leiden. Sandra schreef er een kort, begrijpelijke tekst bij en verspreidde het via WhatsApp-groepen. “Een afbeelding, met een klein beetje tekst, in eenvoudig Nederlands – dan komt het binnen.”

Een buur(t) vol kennis

Moneytalks laat zien hoeveel kennis er al ín de buurt zit. En hoe fijn het is om die met elkaar te delen. Want samen weet je meer – en dat voelt goed.

Ga naar de inhoud