Help, Ik kan mijn energierekening niet meer betalen! Wat nu?

Help, Ik kan mijn energierekening niet meer betalen! Wat nu? Dat was de vraag die centraal stond tijdens de Soepshow die BuZz dinsdag 25 maart organiseerde in het kader van de Geldparade.

Zo’n Soepshow is een gezellige en informatieve talkshow in de Buurtontmoetingsplek van BuZz over geld, waarbij ervaringsdeskundigen, buurtbewoners en deskundigen met elkaar in gesprek gaan, vragen stellen en informatie uit wisselen. Na afloop kan iedereen nog even napraten onder het genot van een lekker kom soep, bereid door bewoners uit de wijk.   

Energie én geld besparen

Buurtbewoner én ervaringsdeskundige Siem vertelde over hoeveel energie hij (en dus geld) bespaard heeft, door simpelweg een gebruik te maken van een app die inzicht geeft in zijn energieverbruik. Ook heeft hij enkele energieslurpende apparaten de deur uitgedaan. Bart van de Energiefixers071 gaf informatie over hoe je energierekening kunt verlagen. Dat kan door energiebesparende maatregelen in je huis aan te brengen. De Energiefixers kunnen je hierbij helpen.

Gratis fixbezoek

Bij sociale huurwoningen in Leiden Zuidwest komen ze je huis gratis fixen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een afspraak te maken via https://energiefixers071.nl/. Van dit aanbod maakte heel veel mensen gebruik. Er werken ter plekke 13 afspraken gemaakt en 2 bezoekers van de Soepshow hebben zich aangemeld om Energiefixer te worden!

Doe mee 

Heb je een idee, wil je als organisatie aansluiten of een keer meepraten? Dinsdag 8 april en 20 mei staan er weer Geldparade Soepshows op de planning. De eerste resultaten van de parade zijn te zien op geldparade.nl. Voor meer informatie kun je een mailtje sturen naar Greet Meesters, g.meesters@buzzleiden.nl 

Soepshow in Leidsch Dagblad

Wat brengt de Geldparade de partners in de wijk?

Sociaal Wijkteam Leiden

Ons Doel

De Sleutels

Portaal

Wat levert de Geldparade de mensen in de wijk op?

Werkwijze moneytalks

Moneytalks: geldtips uit de wijk

Tijdens de Geldparade draait het om delen van kennis en informatie. Dat bleek wel tijdens de laatste Moneytalks-bijeenkomst, waar het thema ‘overzicht houden over je geld’ centraal stond. Geen grote sprekers of ingewikkelde tabellen, maar de bewoners zélf die hun tips en ervaringen komen delen.

Iets brengen in plaats van halen

Sandra, die het concept van de Moneytalks heeft ontwikkeld, zag het meteen: mensen vinden het fijn om iets te komen brengen. “Ze willen hun verhaal kwijt, en hopen dat een ander daar iets aan heeft.” Zo ontstonden er mooie gesprekken over hoe je overzicht houdt over je financiën, bijvoorbeeld met lijstjes, door op vaste dagen je administratie te doen of gebruik te maken van een huishoudboekje.

Tegelijk oefenen met taal

Wat de Moneytalks extra bijzonder maakt is dat veel deelnemers tegelijkertijd aan de slag gaan met de Nederlandse taal. “Soms wordt iets uitgelegd in het Arabisch, of helpt iemand anders met vertalen,” vertelt Sandra. “Zo leren mensen niet alleen iets over geld en oefenen ze de Nederlandse taal. Twee vliegen in één klap.”

Laagdrempelig uitnodigen

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, werd de uitnodiging voor de Moneytalks eenvoudig gehouden. Een leuke afbeelding met een foto van Sonja en Ola die de Moneytalks leiden. Sandra schreef er een kort, begrijpelijke tekst bij en verspreidde het via WhatsApp-groepen. “Een afbeelding, met een klein beetje tekst, in eenvoudig Nederlands – dan komt het binnen.”

Een buur(t) vol kennis

Moneytalks laat zien hoeveel kennis er al ín de buurt zit. En hoe fijn het is om die met elkaar te delen. Want samen weet je meer – en dat voelt goed.

Ga naar de inhoud