Voedselbank in Leiden: veel meer dan een voedselpakket

Voedselbank Leiden

Tijdens de Geldparade spreken we buurtbewoners die de boodschappen niet meer kunnen betalen. Ze kunnen niet meer rondkomen en hebben geldzorgen. De Voedselbank kan dan helpen. Maar wat doet de Voedselbank precies en hoe gaat het in zijn werk? Om daarachter te komen, spraken Marlies en Nadia van BuZz met Lies Hendriks van de Voedselbank. Zij doet de intake met nieuwe mensen en kijkt of ze daadwerkelijk in aanmerking komen voor een voedselpakket.

Geen pakket zonder traject

“Onze aanpak is altijd maatwerk”, zegt Lies. “En we zijn heel coulant. Maar we kijken altijd wel naar de hele situatie van de klant en met name naar het uitgavenpatroon. Soms zien we dat iemand wel een hoge telefoonrekening heeft. Dat maken we dan bespreekbaar met de klant of bewindvoerder. Misschien is er een voordeliger abonnement mogelijk.”

“Ons motto is ‘geen pakket zonder traject’. En daarmee bedoelen we dat we onze klanten ook helpen bij verbeteren van hun financiële situatie. We verwijzen door als iemand in geldproblemen zit en in overleg met de klant melden we die persoon aan bij een schuldhulpmaatje, zodat ze hun financiële situatie kunnen verbeteren. Maar ook als mensen werk zoeken of Nederlandse taal willen leren, helpen we hen verder.”

Signalen van klanten

“We krijgen ook andere signalen. Zo horen we vaak dat mensen problemen hebben met hun woning en we merken ook dat sommige klanten aangeven niet echt hulp te willen, maar nodig hebben. En dan gaan we terug naar de basis. We overleggen dan met de klant om weer een eerste stap te zetten en via de huisarts in gesprek te gaan voor een eventuele verwijzing Waarschijnlijk spelen er dan andere zaken bij die mensen.”

Geldparade

Lies is superenthousiast over de Geldparade. Maar ze is ook kritisch. “Ik ben benieuwd naar de resultaten. En wat levert het de clïent, maar ook de Voedselbank op. We weten dat er mensen zijn die niet gebruik maken van de Voedselbank, maar daarvoor wel in aanmerking komen. Ik hoop natuurlijk, dat jullie deze mensen via de Geldparade, opsporen en naar ons toesturen.”

Laagdrempelig

De Voedselbank werk heel laagdrempelig. Je hoeft je niet te schamen. “Schaamte vind ik eigenlijk ook een te makkelijk excuus”, zegt Lies.” We doen er namelijk van alles aan je niet te hoeven schamen. Als je een pakket komt ophalen, werken we met tijdslots. Dan kom je op een vastgestelde tijd en zijn er geen wachtrijen. Er is bezorging aan huis voor klanten die niet in de gelegenheid zelf hun pakket op te halen. We hebben hiervoor een bezorgauto en rijden op dinsdag woensdag en donderdag om het voedselpakket af te leveren.
En wat ook drempelverlagend werkt, is dat de hulpverlener of sociaal werker de eerste keer meekomt. Eigenlijk zoals jullie dat doen.”

 

Voedselbank Leiden

Voedselpakket voor 4 dagen

Lies: “Het voedselpakket dat wij uitdelen is zo divers mogelijk. En het is ook elke week weer anders. Je kunt er zo’n 4 à 5 dagen van eten. We geven er trouwens ook recepten bij. Wortelen en paprika’s zijn er altijd in overvloed. Halalvlees is er alleen in blik. En we hebben regelmatig iets extra. Zo is er met Pasen kip. Dat is halal, zodat iedereen dat kan eten. Luiers kopen we meestal zelf en worden 1 keer per maand uitgedeeld. Menstruatie-artikelen worden aangevraagd via het Armoedefonds en maandelijks uitgedeeld. Drogisterijartikelen: zoals verzorgende producten worden regelmatig uitgedeeld. Deze worden producten worden gedoneerd.

Meer dan een voedselpakket

“We doen veel meer dan het uitdelen van voedselpakketten”, vertelt Lies. “Er worden ook door instanties van buitenaf uitjes aangeboden voor de kinderen en hun ouders. “De kinderen van onze cliënten krijgen via Stichting Jarig Job een verjaardagscadeautje. Sowieso denken we aan onze jarige klanten. Die krijgen een boodschappenbon.
Via het Armoedefonds delen we jaarlijks een tegoedbon uit voor aanschaf van schoolspullen voor kinderen van de Voedselbank die naar de eerste klas van de middelbare school gaan. En met Sint krijgen kinderen tot 18 jaar een cadeau. Die cadeautjes worden gedoneerd door Sint voor Iedereen.

We organiseren we ook uitjes voor klanten en ouderen krijgen een ‘Ik-Denk-Aan-Jou pakketje’. Dat regelen we via het Armoedefonds. Verder bemiddelen we bij aanvragen voor sport en cultuur via het Volwassenenfonds en bij Stichting Leergeld. En we geven ook fietsbrieven, waarmee klanten een tweedehands fiets kunnen krijgen bij de fietsenwinkel van Kringloopbedrijf het Warenhuis. Ze hoeven dan zelf alleen nog maar €40,- bij te betalen.”
En Lies die vroeger in de kraamzorg heeft gewerkt, denkt ook aan ouders van pasgeboren kindjes. We kunnen een babypakket bij de Bakkerij de Goemoers aanvragen en we geven ouders een leuk presentje. “Dat kraampakketje stellen we samen uit de donaties die we krijgen. Echt hartstikke leuk!”

Feiten over de Voedselbank

  • Meer dan 600 huishoudens maken gebruik van de Voedselbank
  • De Voedselbank biedt tijdelijke ondersteuning
  • De Voedselbank is afhankelijk van donaties van bedrijven en organisaties die hun producten niet meer kunnen gebruiken of verkopen. Op deze manier bestrijdt de Voedselbank armoede en gaat voedselverspilling tegen
  • De Voedselbank heeft ook een uitdeelpunt in Leiden Zuidwest (Opstandingskerk) en in de Mors (Denksportcentrum)
  • Aanmelding voor voedselpakket kan bij hoofdvestiging aan Willem Barentszstraat


Voedselbank Leiden
Willem Barentszstraat 37, 2315 TZ Leiden
Tel. 0619246408
www.voedselbankleiden.nl

Voedselbank Leiden

Wat brengt de Geldparade de partners in de wijk?

Sociaal Wijkteam Leiden

Ons Doel

De Sleutels

Portaal

Wat levert de Geldparade de mensen in de wijk op?

Werkwijze moneytalks

Moneytalks: geldtips uit de wijk

Tijdens de Geldparade draait het om delen van kennis en informatie. Dat bleek wel tijdens de laatste Moneytalks-bijeenkomst, waar het thema ‘overzicht houden over je geld’ centraal stond. Geen grote sprekers of ingewikkelde tabellen, maar de bewoners zélf die hun tips en ervaringen komen delen.

Iets brengen in plaats van halen

Sandra, die het concept van de Moneytalks heeft ontwikkeld, zag het meteen: mensen vinden het fijn om iets te komen brengen. “Ze willen hun verhaal kwijt, en hopen dat een ander daar iets aan heeft.” Zo ontstonden er mooie gesprekken over hoe je overzicht houdt over je financiën, bijvoorbeeld met lijstjes, door op vaste dagen je administratie te doen of gebruik te maken van een huishoudboekje.

Tegelijk oefenen met taal

Wat de Moneytalks extra bijzonder maakt is dat veel deelnemers tegelijkertijd aan de slag gaan met de Nederlandse taal. “Soms wordt iets uitgelegd in het Arabisch, of helpt iemand anders met vertalen,” vertelt Sandra. “Zo leren mensen niet alleen iets over geld en oefenen ze de Nederlandse taal. Twee vliegen in één klap.”

Laagdrempelig uitnodigen

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, werd de uitnodiging voor de Moneytalks eenvoudig gehouden. Een leuke afbeelding met een foto van Sonja en Ola die de Moneytalks leiden. Sandra schreef er een kort, begrijpelijke tekst bij en verspreidde het via WhatsApp-groepen. “Een afbeelding, met een klein beetje tekst, in eenvoudig Nederlands – dan komt het binnen.”

Een buur(t) vol kennis

Moneytalks laat zien hoeveel kennis er al ín de buurt zit. En hoe fijn het is om die met elkaar te delen. Want samen weet je meer – en dat voelt goed.

Ga naar de inhoud