De blikjes van Gerard

Blikjes van Gerard

Gerard is ziek en kan niet werken. Hij krijgt een uitkering. Hij weet niet precies wat voor uitkering dat is. Hij weet wel dat het geen vetpot is.  Wanneer hij zich weer okay voelt, gaat hij weer op zoek naar een betaalde baan. Maar tot die tijd heeft hij een andere manier gevonden om wat extra’s te verdienen. 

Gerard heeft weinig geld en het lukt hem maar niet om de eindjes aan elkaar te knopen. Eigenlijk vult hij het ene gat met het andere en leeft hij van betalingsregeling naar betalingsregeling. De ziektekostenverzekering komt op de laatste plaats en die betaalt hij alleen als hij daar nog geld voor over heeft. “Ik word toch wel geholpen”, zegt hij.   

Gerard wil geen hulp bij zijn financiën. Toch vraagt hij me vaak om een instantie te bellen of iets recht te zetten. Dat heb ik een paar keer gedaan. Maar daar ben ik mee gestopt. Ik heb voorgesteld om een budgetmaatje voor hem te zoeken. Iemand die hem helpt om zijn financiële skills aan te scherpen. Maar dat wil hij niet. Hij wordt zelfs een beetje boos als ik erover begin. “Ik kan alles zelf en weet precies hoe het werkt. Ik heb geen hulp nodig!”.   

Onlangs vertelde Gerard me dat hij een nieuwe hobby heeft. Een hobby waar hij geld mee verdient. Hij zamelt namelijk blikjes in. Hij heeft een hele goede stek gevonden, waar altijd heel veel blikjes liggen. Die levert hij in en krijgt daarvoor geld. En ergens op plek die hij geheim wil houden, vlakbij een supermarkt, vindt hij ook veel voedsel. Dat wordt weggegooid omdat het niet meer verkocht mag worden. En Gerard doet hier zijn ‘boodschappen’. Hij vindt brood, groente, fruit en zelfs pakken vla. Gerard heeft uitgerekend dat zijn nieuwe hobby ongeveer   €200,- per maand oplevert. Gerard is heel trots dat hij een nieuwe inkomstenbron heeft aangeboord. Hij ziet zelfs kans om soms zijn ziektekostenverzekering weer te betalen! 

Vanwege privacy-overwegingen is de naam Gerard een fictieve naam. In werkelijkheid heet hij anders.

Ga naar de inhoud