Hulp vragen is sterk! 

Sonja

Sonja werkt voor het Steunpunt Stemmen Horen Leiden. Elke dinsdagmiddag is ze in de Buurtontmoetingsplek aan de Willem Klooslaan in Leiden te vinden: voor een bakkie en een praatje, om vragen te beantwoorden en om de lotgenotengroep voor stemmenhoorders te begeleiden.  

Sonja is 56 en getrouwd met Hans. Ze hebben beiden last van psychische problematiek en Sonja deelt haar eigen ervaringen graag om anderen te ondersteunen. Hans en Sonja hebben een uitkering en daardoor een beperkt budget. Daarnaast is Hans lichamelijk ziek en heeft Sonja last van artrose aan haar handen. Deze aandoeningen brengen extra kosten met zich mee.  

‘Zelfzorgmiddelen worden niet vergoed door de zorgverzekering’ vertelt Sonja. ‘Ook al krijg je deze op voorschrift, je moet ze toch zelf betalen.’ Hans heeft door immunotherapiebehandelingen schade opgelopen aan zijn darmen. De medicatie die hij hiervoor gebruikt, Imodium, betalen ze zelf. De pijnstillers en bijbehorende maagbeschermer die Sonja gebruikt voor de artrose ook. ‘Het lijken kleine bedragen, maar als je het langdurig moet gebruiken loopt het behoorlijk in de papieren. 

Van januari tot nu, dus in viereneenhalve maand, zijn we voor ons samen al €372,46 kwijt aan extra apotheek kosten.’   

Door de artrose heeft Sonja weinig kracht meer in haar handen, daarom heeft ze hulpmiddelen nodig. ‘Je denkt er niet over na, maar een sleutel omdraaien in het slot kost behoorlijk wat kracht’. Ook heeft ze speciaal keukengerei, bestek, aangepaste nagelknipper en elastische veters gekocht. ‘Veel van deze middelen worden niet vergoed vanuit de verzekering, maar als je een kwalitatief goed leven wilt leiden, dan schaf je het toch aan. Zelfstandig zijn en blijven is belangrijk voor mij.’ Sinds begin dit jaar hebben Sonja en haar man €679,94 uitgegeven aan deze hulpmiddelen.  

Toen Sonja zestien jaar geleden niet meer kon werken en een uitkering kreeg vond ze de overgang lastig. ‘Ik had ineens €700 minder inkomen, dat hakte er wel in. Ik stond vaak rood in die tijd, dat kost je ook geld. Sparen vond ik lastig, dat heb ik inmiddels wel geleerd. Het is altijd goed om iets te hebben voor noodgevallen.’  

Een paar jaar geleden hebben Sonja en haar man hulp gevraagd om inzicht te krijgen in hun administratie. ‘Dat vond ik wel lastig, want ik ben nogal eigenwijs en eigengereid. Maar ik ben wel blij dat ik het gedaan heb. We hebben alle uitgaven eens kritisch bekeken en ons bedacht wat we echt nodig hadden en wat goedkoper zou kunnen. We zijn bijvoorbeeld al onze verzekeringen nagegaan. En we hebben nu een Excel sheet waarin alle inkomsten en uitgaven op een rijtje staan. Ik zou het iedereen aanraden.’ 

Tips van Sonja:  

Bij je belastingaangifte kun je, bij bijzondere zorgkosten, je extra gemaakte kosten opvoeren. Er is een drempel, afhankelijk van je inkomen, maar alles wat daarboven komt kun je declareren. Dus ook zelfzorgmiddelen, hulpmiddelen en zelfs speciale diëten en kleding. Bewaar al je bonnetjes en vraag hulp bij je belastingaangifte, bijvoorbeeld bij de SP of de bibliotheek. Hier word je goed geholpen en voorgelicht.  

Als je hulpmiddelen nodig hebt, maak dan gebruik van een ergotherapeut. Deze kan je goed voorlichten en je kunt middelen uittesten. Als je hulpmiddelen via de ergotherapeut bestelt krijg je vaak korting.  

Schroom niet om hulp te vragen. Veel mensen hebben moeite om geldproblemen te bespreken. Iemand die je helpt om meer inzicht te krijgen kan al heel helpend zijn, en die hulp hoeft niet voor altijd te zijn. Als je het eenmaal in de vingers hebt kun je het vaak zelf oppakken. En als organisaties iets gratis aanbieden, schaam je dan niet om het mee te nemen. Als jij iets over hebt kun je weer iets teruggeven.  

Foto: Mike van Bemmelen

Sonja
Ga naar de inhoud